22 Μαΐου 1963: Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

(1/6) > >>

secretary:
22 Μαΐου 1963: Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη
 

Κλεάνθης Γρίβας


1. Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ

 
 

«Σήμερα, ένα σύμφυρμα κλεφτών, βιαστών, δοσίλογων και κάθε είδους κακοποιών, εμφανίζεται ως προστάτης κοινωνικών καθεστώτων, ως φύλακας ιερών και οσίων και ως Κέρβερος του νόμου και της τάξης»

Εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας

 

Από την απελευθέρωσή της μέχρι το 1967, η Θεσσαλονίκη, αναδείχθηκε σε αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα των πολιτικών δολοφονιών και των οξύτερων ταξικών συγκρούσεων, κυρίως εξαιτίας της καθαρότητας που είχε η ταξική της διαστρωμάτωση.

 
Όλες οι πολιτικές δολοφονίες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη ήταν προϊόν της συνεργασίας της κρατικής εξουσίας με τον υπόκοσμο, από την οποία γεννήθηκε το παρακράτος, ένας ιδιότυπος «θεσμός» που δραστηριοποιείται πέραν των ορίων της νομιμότητας (με καθοδηγητικά όργανα που απαρτίζονται από κρατικούς αξιωματούχους και εκτελεστικά όργανα που στρατολογούνται από τον υπόκοσμο), και λειτουργεί ως εγγυητής της υφιστάμενης εξουσιαστικής τάξης πραγμάτων.

 
Η ιστορία κινείται σε δύο επίπεδα: Ένα εμφανές, που το βλέπουν και το ζουν όλοι, και ένα αφανές, γνωστό σε λίγους μυημένους που κινούν τα νήματα της πολιτικής ζωής.

 
Στο αφανές επίπεδο, η ελληνική ιστορία των δύο πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών σφραγίστηκε ανεξίτηλα από δύο πολιτικές δολοφονίες: Τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ στις 8 Μαΐου 1948 και τη δολοφονία του Έλληνα βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη στις 22 Μαΐου 1963.

 

● Η δολοφονία του Πολκ σηματοδότησε την αρχή μιας διεργασίας που οδήγησε στην εμπέδωση της αμερικανοκρατίας και του μετεμφυλιακού κράτους του τρόμου στην Ελλάδα.

● Η δολοφονία του Λαμπράκη σήμανε την έναρξη της διαδικασίας του ξεφτίσματος αυτού του καθεστώτος υποτέλειας και καταπίεσης.

 

● Η δολοφονία του Πολκ καθόρισε το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η πρώτη μεταπολεμική γενιά.

● H δολοφονία του Λαμπράκη προσδιόρισε την πολιτική της ενηλικίωση.

 

Στις 22 Μαΐου 1963, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, 51 ετών, υφηγητής της ιατρικής, βαλκανιονίκης, μαχητικός ειρηνιστής και ανεξάρτητος βουλευτής της Αριστεράς, δολοφονήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την εναρμονισμένη δράση του κράτους, του παρακράτους και του υποκόσμου.

 

Κατά τις 100 ώρες του ψυχορραγήματος του Γρηγόρη Λαμπράκη στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ο ελληνικός λαός ξεπέρασε τους φόβους που του καλλιεργούσε μεθοδικά επί 15 χρόνια η συνδυασμένη δράση των ορατών συνταγματικών και των αόρατων εξω-συνταγματικών κέντρων εξουσίας: Της αμερικανικής πρεσβείας, του υποτελούς «ελληνικού» κράτους και του παρακράτους.

 

Εκείνες τις ώρες, που βιώθηκαν ως «στιγμή της αλήθειας», η ελληνική κοινωνία συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να διεκδικήσει κάποια στοιχειώδη δικαιώματα στη ζωή και την ελευθερία, ενάντια στο πολύμορφο πλέγμα των αμερικανοκρατούμενων θεσμών και μηχανισμών που επιδίωκαν να την καθηλώσουν στο ρόλο μιας τριτοκοσμικής αποικίας. Κάτω από την επίδραση αυτής της συλλογικής συνειδητοποίησης, ήταν φανερό ότι οποιαδήποτε τρομοκρατική δράση του κράτους και του παρακράτους, θα αναβίωνε γεγονότα παρόμοια μ’ αυτά του Μάη του 1936.

 

Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη πυροδότησε εσωτερικές πολιτικές διεργασίες που καθιστούσαν αδύνατη τη συνέχιση της ύπαρξης του ιδιότυπου ημιφασιστικού αυταρχικού μετεμφυλιακού κράτους, το οποίο εξασφάλιζε τον αποικιακό έλεγχο της χώρας από τις ΗΠΑ. Μέσω αυτών των διεργασιών, η ελληνική κοινωνία διεκδίκησε το ξεπέρασμα των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου (που της επέβαλαν οι «προστάτες» της) και τον εκδημοκρατισμό της. Και η Ουάσινγκτον απάντησε με την καταφυγή στην ανοικτή στρατιωτική δικτατορία, δοκιμάζοντας το «χιλιανό μοντέλο» σε μια ευρωπαϊκή χώρα, έξι χρόνια πριν να το εφαρμόσει στη Χιλή, με απείρως πιο βάρβαρο και θηριώδες τρόπο.

 

Οι πρωταγωνιστές του κράτους και του παρακράτους που δολοφόνησαν τον Γρηγόρη Λαμπράκη, είχαν δύο κοινά χαρακτηριστικά που καθόριζαν το βαθμό της ομοιότητας και της αλληλεξάρτησής τους:

 

1) Όλοι τους σχεδόν είχαν σταδιοδρομήσει στο κλίμα του δοσιλογισμού: Είχαν υπηρετήσει τους κατακτητές και διασώθηκαν από τις ποινικές και ηθικές συνέπειες της προδοσίας τους μόνο χάρη στο γεγονός ότι με ευθύνη των ξένων δυνάμεων και του ελληνικού πολιτικού κόσμου, η Ελλάδα σύρθηκε σ’ ένα ανθρωποβόρο εμφύλιο πόλεμο, από τον οποίο αναδείχθηκε η αμερικανοκρατία ως κυρίαρχο στοιχείο στο διακανονισμό των υποθέσεων του τόπου. Κι’ αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να είναι «δικαιωμένο» αφ’εαυτού, οτιδήποτε γινόταν στο όνομα του «αντικομουνισμού».

 

2) Όλοι τους είχαν αναγάγει την εθνικοφροσύνη σε χρυσοφόρα δραστηριότητα, η οποία τους επέτρεπε να μεταμορφώνουν το προδοτικό και δοσιλογικό παρελθόν τους σε ύψιστη εθνική «προσφορά» και -μέσω του επαγγελματικού αντικομουνισμού- να διασφαλίζουν τα προς το ζην και να μετέχουν στη νομή της εξουσίας σε διάφορα επίπεδα.

 

Όπως επισήμανε ο αείμνηστος εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας, κατά την αγόρευσή του στη δίκη των δολοφόνων του Λαμπράκη, το Δεκέμβριο 1966:

 

Οι μηχανισμοί που δολοφόνησαν τον Λαμπράκη, αποτελούνται «από κατάλοιπα υποπροϊόντων του Χίτλερ, από γιγαντοκύτταρα δοσιλογικής λευχαιμίας... από κακοποιούς διαφόρων βαθμών και ειδών, από ιδεολογικούς σκηνίτες και από άλλους φτωχούς διαβόλους... Από τέτοια κοινωνικά βυθοκορήματα αναμενόταν βοήθεια και σ’ αυτά θα ανατιθόταν σε ώρα κρίσης, η ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας και η μεγάλη και άγια υπόθεση «της υπερασπίσεως της Πατρίδος και του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού παντού, πάντοτε και δι’ όλων των μέσων», κατά τους σκοπούς της οργάνωσης του Γιοσμά που αναγράφονται πίσω από την ταυτότητα του Γκοτζαμάνη... Σήμερα, εδώ, ένα σύμφυρμα κλεφτών, βιαστών, δοσίλογων και κάθε είδους κακοποιών, εμφανίζεται (προς εθνοκαπηλεία και ανομολόγητους ιδιοτελείς σκοπούς) ως προστάτης κοινωνικών καθεστώτων, ως φύλακας ιερών και οσίων και ως Κέρβερος του νόμου και της τάξης. Τι άλλο έπρεπε να περιμένει κανείς απ’ αυτό πλην του ότι θα εξελισσόταν σε κακοήθη νεοπλασία της κοινωνίας;»

 

Mετά τον πόλεμο και την αναπόφευκτη κατάρρευση της παραδοσιακής αποικιοκρατίας, η ανατέλλουσα αμερικανική νέο-αποικιοκρατία, προκειμένου να επιβάλλει και να εμπεδώσει την κυριαρχία της στη ζώνη της επιρροής της, έπρεπε:

 

1) Nα εξουδετερώσει τα λαϊκά στρώματα που είχαν χειραφετηθεί μέσα από την εμπειρία της συμμετοχής τους στην Αντίσταση.

2) Nα διαμορφώσει ένα νέο στρώμα ντόπιων αποικιακών διαχειριστών, πράγμα που προϋπέθετε την παλινόρθωση της παλιάς πολιτικής τάξης (που η Αντίσταση είχε βάλει στο περιθώριο), τη χρησιμοποίηση των δυνάμεων που είχαν συνεργαστεί με τους κατακτητές και τη συνεργασία με τον υπόκοσμο.

 

Στην κατεύθυνση αυτή, μεθοδεύτηκε η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών και του οργανωμένου εγκλήματος, που οι δραστηριότητές τους αλληλο-επικαλύπτονται στ' όνομα της αντιμετώπισης του «κομμουνιστικού κινδύνου». Κι αυτό συντέλεσε στον αμοιβαίο μετασχηματισμό τους:

 

Μέσα απ’ αυτή τη συνεργασία, το οργανωμένο έγκλημα, πολιτικοποιείται διαμέσου της εξυπηρέτησης πολιτικών στόχων που του τίθενται από τις μυστικές υπηρεσίες (όπως το σπάσιμο των απεργιών, οι βιαιότητες σε βάρος της αριστεράς και η διάπραξη πολιτικών δολοφονιών), και οι μυστικές υπηρεσίες, εγκληματοποιούνται, χρησιμοποιώντας τα μέσα του οργανωμένου εγκλήματος.

 

Όπως συνέβη κατά την πρώτη μεταπολεμική περίοδο σε όλες τις εξαρτημένες χώρες, έτσι και στην Ελλάδα (που πέρασε εν μια νυκτί από την αγγλοκρατία στην αμερικανοκρατία), η νέα τάξη πραγμάτων οργανώθηκε έχοντας ως πυρήνα της την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, γύρω από την οποία ενεργοποιούνταν οι δοτές εξουσίες των Ανακτόρων, της κυβέρνησης (Αλέξανδρος Παπάγος, Κωνσταντίνος Καραμανλής), του κρατικού μηχανισμού, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, της οικονομίας, της δικαιοσύνης, των μυστικών υπηρεσιών, των παρακρατικών συμμοριών και του υπόκοσμου.

 

Όλο αυτό το πλέγμα της εξάρτησης και της ανομίας, θρυμματίστηκε στις 22 Μαΐου 1963, με την άνανδρη δολοφονία του ανεξάρτητου βουλευτή της αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη από το σκοτεινό μηχανισμό που συγκροτούσαν τα «κοινωνικά βυθοκορημάτα», η ηγεσία των ενόπλων βραχιόνων του κράτους (χωροφυλακή, αστυνομία, ΚΥΠ, ΛΟΚ) και οι επαγγελματίες φονιάδες της «Επιχείρησης Stay Behind» της CIA, που εξειδικεύτηκε στα καθ’ ημάς ως “Επιχείρηση Κόκκινη Προβιά”.

 

www.zougla.gr

secretary:
2. ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

 

α) ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΖΟΦΟΥ

 


22-05-63:
Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη, ο αριστερός βουλευτής Γρηγόρης Λαμπράκης από το παρακράτος (συνεργασία της αστυνομίας με αποβράσματα του υπόκοσμου)


24-05-63:
Τέλος της προανάκρισης


25-05-63:
Ο ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης αναλαμβάνει την υπόθεση.


27-05-63:
Απολογούνται οι δύο φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας,
οι υποκοσμιακοί Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης και Σπύρος Γκοτζαμάνης.


27-05-63:
Μεταφορά της σορού του Λαμπράκη από το ΑΧΕΠΑ στο Σταθμό.


28-05-63:
Πάνδημη κηδεία του Λαμπράκη στην Αθήνα.


30-05-63:
Προφυλακίζονται οι δύο φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας,
Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης και Σπύρος Γκοτζαμάνης.


08-06-63:
Ο αρεοπαγίτης Αθ. Γεωργίου υποβάλλει το πόρισμά του.


11-06-63:
Η εφημερίδα «Νίκη» (Δ. Λιβανός) προαναγγέλλει θέμα Καραμανλή


18-06-63:
Ο Κ. Καραμανλής αναχωρεί στη Ζυρίχη.
Η κυβέρνηση παραιτείται. Σχηματίζεται νέα υπό τον Παναγιώτη Πιπινέλη.
Υπουργός δικαιοσύνης ο Β. Σακελαρίου, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.


16-07-63:
Συλλαμβάνονται και προφυλακίζονται
ο δοσίλογος Ξενοφών Γιοσμάς και ο υπομοίραρχος Εμμανουήλ Καπελώνης.


23-07-63:
Θυελλώδης συζήτηση στη βουλή για τη δολοφονία του Λαμπράκη.


30-07-63:
Οι αξιωματικοί της χωροφυλακής παραπέμπονται στο ανακριτικό συμβούλιο.


14-09-63:
Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, συλλαμβάνονται και προφυλακίζονται οι αξιωματικοί της χωροφυλακής Μήτσου, Καμουτσής, Διαμαντόπουλος (για συνέργια στη δολοφονία) και Παπατριανταφύλλου (για κατάχρηση εξουσίας). Μετά από ένα μήνα αποφυλακίζονται με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.30-10-63:
Ο ανακριτής Χρ. Σαρτζετάκης τελειώνει τον πρώτο κύκλο των ανακρίσεων.


3-11-63:
Εκλογές. Ηττα της ΕΡΕ. Νίκη της «Ενωσης Κέντρου».22-11-63:
Το ανακριτικό συμβούλιο επιβαλλει την ποινή της «πρόσκαιρης παύσης» στους αξιωματικούς της χωροφυλακής Μήτσου, Καμουτσή, Δόλκα, Διαμαντόπουλο, Σέττα, Παπατριανταφύλλου.


09-12-63:
Ο Κ. Καραμανλής φεύγει ξαφνικά στο Παρίσι με το όνομα «Τριανταφυλλίδης», αφήνοντας την ηγεσία της ΕΡΕ στον Παν. Κανελλόπουλου.


16-02-64:
Εκλογές. Νίκη της «Ένωσης Κέντρου» (παίρνει το 53% των ψήφων)


06-03-64:
Ο βασιλιάς Παύλος πεθαίνει από καρκίνο. Τον διαδέχεται ο γιος του Κωνσταντίνος.


21-09-64:
Τελειώνουν οι ανακρίσεις για την υπόθεση Λαμπράκη.


29-11-64:
Τρομοκρατική δράση των μυστικών υπηρεσιών στο Γοργοπόταμο
(πολύνεκρη έκρηξη κατά τον εορτασμό της επετείου).


28-12-64:
Δημοσιεύεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Ο εισαγγελέας Στέλιος Μπούτης ασκεί έφεση.


18-05-65:
Ο εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας υποβάλλει τις προτάσεις του στο Συμβούλιο Εφετών, υιοθετώντας τα περισσότερα σημεία της έφεσης του εισαγγελέα Στέλιου Μπούτη.


9-06-65:
Ο μετέπειτα δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος οργανώνει σαμποτάζ-μαϊμού στον Έβρο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ, Ηλίας Ηλιού προειδοποιεί τη βουλή ότι «επέρχεται δικτατορία».


18-06-65:
Ο προφυλακισμένος υπομοίραρχος Εμμανουήλ Καπελώνης με υπόμνημά του επιβεβαιώνει το σχέδιο οργάνωσης «αντισυγκεντρώσεων».


17-07-65:
Τα Ανάκτορα ανατρέπουν την κυβέρνηση με πολιτικό πραξικόπημα. Πρωτοστατεί ο Κων/νος Μητσοτάκης, που έμελε να περάσει στην ιστορία ως «αποστάτης»
 

β) ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ (23 Μαϊου 1963)

 
Δήλωση του Γεωργίου Παπανδρέου, αρχηγού της Ένωσης Κέντρου

 

«Η Ένωση Κέντρου καταγγέλλει τον αρχηγό της ΕΡΕ Κωνσταντίνο Καραμανλή ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο κ. Καραμανλής προβαίνει στην οργάνωση τρομοκρατικών ομάδων δια τα εγκλήματα των οποίων βεβαίως καθίσταται ηθικός αυτουργός».
 
Απάντηση Του Κων/νου Καραμανλή, Πρωθυπουργού και αρχηγού της ΕΡΕ

«Με τη σημερινή του δήλωση, ο Γ. Παπανδρέου θα ντρέπεται εις όλη του τη ζωή».

 
Ανταπάντηση του Γεωργίου Παπανδρέου, αρχηγού της Ένωσης Κέντρου

«Ο κ. Καραμανλής προβαίνει στην οργάνωση τρομοκρατικών ομάδων δια τα εγκλήματα των οποίων βεβαίως καθίσταται ηθικός αυτουργός. Θα πρέπει δια τούτο όχι μόνο να εντρέπεται αλλά και να λογοδοτήσει ενώπιον του Λαού και της Δικαιοσύνης».

 

secretary:
3.  ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΟΙ

 

α) Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ

Ανώτατοι Δικαστικοί που έγιναν Υπουργοί της Χούντας

 
ΚΟΛΛΙΑΣ Κ., εισαγ. Αρ. Πάγου:
«Πρωθυπουργός»


ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΑΣ Κ.:
«Υπουργός» Παιδείας


ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ Ν.:
«Υπουργός» Βιομηχανίας


ΡΟΖΑΚΗΣ Α.:
«Υπουργός» Δικαιοσύνης


ΤΣΑΝΤΙΛΑΣ Ι.:
«Υπουργός» Συγκοινωνιών


ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ Π.:
«Υπουργός» Δημ. Έργων

 

β) 23 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΠΟΥ ΤΕΛΟΥΣΑΝ ΥΠΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
ΜΗΤΣΟΥ Κων/νος: Υποστράτηγος

ΚΑΜΟΥΤΣΗΣ Ευθύμιος: Συνταγματάρχης

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Μιχαήλ: Αντισυντ/χης

ΔΟΛΚΑΣ Κων/νος: Αντισυντ/χης

ΣΕΤΤΑΣ Δημήτριος: Ταγματάρχης

ΔΡΟΥΛΙΑΣ Νικόλαος: Μοίραρχος

ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ Χρήστος: Μοίραρχος

ΛΑΖΑΡΗΣ Δημήτριος: Μοίραρχος

ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Τρύφων: Μοίραρχος

ΒΑΛΕΡΓΑΚΗΣ Εμμανουήλ: Υπομοίραρχος

ΚΑΠΕΛΩΝΗΣ Εμμανουήλ: Υπομοίραρχος

ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ Δημήτριος: Υπομοίραρχος

ΚΛΩΝΑΡΗΣ Κων/νος: Υπομοίραρχος

ΚΟΥΚΟΣ Οδυσσέας: Υπομοίραρχος

ΣΧΙΝΑΣ Αναστάσιος: Υπομοίραρχος

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος: Ανθυπομοίραρχος

ΓΡΙΒΑΣ Κων/νος: Ανθυπομοίραρχος

ΠΡΙΤΣΟΣ Κων/νος: Ανθυπομοίραρχος

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ Σάββας: Ανθυπομοίραρχος

ΣΕΓΚΟΥΝΑΣ Νικόλαος: Ανθυπομοίραρχος

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ Λεωνίδας: Ανθυπομοίραρχος

ΤΖΙΜΟΤΟΥΔΗΣ Παναγιώτης: Ανθυπομοίραρχος

ΤΣΟΥΤΣΑΣ Περικλής: Ανθυπομοίραρχοςγ) 10 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΠΟΥ ΕΝΗΡΓΗΣΑΝ ΕΠΙΛΗΨΙΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΕΛΟΥΣΑΝ ΥΠΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  (όλοι -πλην ενός- ήταν υπομοίραρχοι διοικητές παραρτημάτων Ασφαλείας)
 
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Σπυρίδων: Ταγματάρχης

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος: Υπομοίραρχος

ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος: Υπομοίραρχος

ΓΚΟΤΣΗΣ Πέτρος: Υπομοίραρχος

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΣ Σωτήριος: Υπομοίραρχος

ΚΑΡΑΥΓΟΥΣΤΗΣ Αύγουστος: Υπομοίραρχος

ΚΑΡΥΔΑΚΗΣ Διονύσιος: Υπομοίραρχος

ΝΤΟΥΜΑΣ Γεώργιος: Υπομοίραρχος

ΤΑΓΑΡΗΣ Παναγιώτης: Υπομοίραρχος

ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Θωμάς: Υπομοίραρχος

secretary:
4. Η ΔΙΚΗ

 

α) ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ

 

ΓΡΑΦΑΝΑΚΗΣ Ιωάννης, εφέτης (Πρόεδρος)
ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ Βασίλης (Σύνεδρος)
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ Ερμής (Σύνεδρος)
ΔΕΛΑΠΟΡΤΑΣ Παύλος, αντ/λέας εφετών (Εισαγγελέας)

 

β) ΟΙ ΕΝΟΡΚΟΙ

(που έπραξαν στο ακέραιο το «εθνικό χρέος» τους)

 

Τακτικοί:
 
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ Βύρων - Βιομήχανος

ΑΡΓΥΡΙΟΥ Θ. - Καθηγητής μαθηματικών

ΑΡΤΑΚΙΑΝΟΥ Μαρία - Υπάλληλος του Δήμου

ΑΣΤΕΡΙΟΥ Ιωάννης - Συμβολαιογράφος

ΒΑΛΑΓΕΩΡΓΗ Μαρία - Καθηγήτρια μέσης
ΓΡΑΙΚΟΣ Αχιλλέας - Υπάλληλος Εθνικής Τράπεζας

ΚΑΡΥΔΑ Αλίκη - Οικοκυρά, Λύκειο Ελληνίδων

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Νικόλαος - Δικηγόρος

ΣΑΒΒΙΔΗΣ Στ. - Έμπορος

ΤΟΥΣΑΣ Δημήτριος - Δικηγόρος

 

Αναπληρωματικοί:

 

ΛΙΑΤΣΗΣ Ι. - Συμβολαιογράφος

ΣΕΜΠΗΣ Ε. - Οδοντίατρος

 

γ) ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΑΥΛΟΥ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ (αντεισαγγελέα Εφετών)
στη δίκη των δολοφόνων του Λαμπράκη, Δεκέμβριος 1966

 

«Οι άνθρωποι που κλήθηκαν δύο μέρες πριν (από τη δολοφονία του Λαμπράκη) και βοήθησαν τους «Γορίλες» της προσωπικής ασφάλειας του στρατηγού Ντε Γκολ στο έργο τους, εκαλούντο για να παίξουν το βράδυ της 22ης Μαΐου 1963 τους Ρινόκερους του Ιονέσκο, εκ του φυσικού. Και πράγματι το έπαιξαν με μεγάλη επιτυχία.

Αποτελεί δεινή ύβρη και μείωση του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, η καταφυγή προς ενίσχυσή τους στην ιδιωτική οργάνωση οιουδήποτε που αποτελείται από κατάλοιπα υποπροϊόντων του Χίτλερ, από γιγαντοκύτταρα δοσιλογικής λευχαιμίας που κυκλοφορούν δυστυχώς ακόμη στο ελληνικό αίμα, από κακοποιούς διαφόρων βαθμών και ειδών, από ιδεολογικούς σκηνίτες τους οποίους μνημόνευσα πιο πάνω, και από άλλους φτωχούς διαβόλους που, σε κάθε περίσταση και ευκαιρία, «ζητούν οι ταλαίπωροι να μπαλωθούν» (κατά τον ποιητή)...

Από τέτοια κοινωνικά βυθοκορήματα αναμενόταν βοήθεια και σ’ αυτά θα ανατιθόταν σε ώρα κρίσης, η ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας και η μεγάλη και άγια υπόθεση «της υπερασπίσεως της Πατρίδος και του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού παντού, πάντοτε και δι’ όλων των μέσων», κατά τους σκοπούς της οργάνωσης του Γιοσμά που αναγράφονται πίσω από την ταυτότητα του Γκοτζαμάνη.

Άλλοτε, εκείνοι που καταδικάζονταν για ζωοκλοπή, στερούνταν της τιμής να υπηρετούν στο Στράτευμα, με τη σκέψη ότι η υπεράσπιση της Πατρίδας είναι έργο των αγνών, των τιμίων, των ανιδιοτελών και των ενάρετων ανθρώπων, με κορωνίδα μεταξύ αυτών των αρετών τη φιλοπατρία.

Σήμερα, εδώ, ένα σύμφυρμα κλεφτών, βιαστών, δοσίλογων και κάθε είδους κακοποιών, εμφανίζεται (προς εθνοκαπηλεία και ανομολόγητους ιδιοτελείς σκοπούς) ως προστάτης κοινωνικών καθεστώτων, ως φύλακας ιερών και οσίων και ως Κέρβερος του νόμου και της τάξης.

Τι άλλο έπρεπε να περιμένει κανείς απ’ αυτό πλην του ότι θα εξελισσόταν σε κακοήθη νεοπλασία της κοινωνίας;»

secretary:
δ) Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 
ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΡΚΩΝ (27 Δεκεμβρίου 1966):

Σύμφωνα με την ομόφωνη ετυμηγορία των ενόρκων «ο Λαμπράκης δεν δολοφονήθηκε» (!)

 
Ο εισαγγελέας ΠΑΥΛΟΣ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑΣ σχολιάζοντας την απόφαση:

«Η απόφαση μοιάζει με φως εξαντλημένης ηλεκτρικής στήλης»
ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ                          ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ                              ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

ΜΗΤΣΟΥ Κωνσταντίνος             Παράβαση Καθήκοντος                         
Υποστράτηγος
ΚΑΜΟΥΤΣΗΣ Ευθύμιος              Παράβαση Καθήκοντος         
Συντ/χηςΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Μιχαήλ                                                        Ενοχή για ΜΗΤΣΟΥ, ΚΑΜΟΥΤΣΗ Και ΔΟΛΚΑ.
Συντ/χηςΔΟΛΚΑΣ Κωνσταντίνος                                                              Ενοχή για ΜΗΤΣΟΥ, ΚΑΜΟΥΤΣΗ Και ΔΟΛΚΑ.
Αντισυν/χης
ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Τρύφων                                                  Ενοχή για ΜΗΤΣΟΥ, ΚΑΜΟΥΤΣΗ Και ΔΟΛΚΑ.
ΜοίραρχοςΣΕΤΤΑΣ Δημήτριος
Ταγμ/χηςΓΙΟΣΜΑΣ Ξενοφών                          Ηθική αυτουργία                    Ενοχή           
Δοσίλογος
ΚΑΠΕΛΩΝΗΣ Εμμανουήλ                    Ηθική αυτουργία                    Ενοχή         
Υπομοί/χος


ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ Σπύρος                    Ανθρωποκτονία από πρόθεση     Ενοχή
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ Εμμανουήλ           Ανθρωποκτονία από πρόθεση      Ενοχή
Φυσικοί αυτουργοί


ΠΙΤΣΩΚΟΣ Αντώναρος                    Τραυματισμός του Γ. Τσαρουχά      ΕνοχήΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ
ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ Σπύρος: Βαριές σωματικές κακώσεις 11 χρόνια
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ Εμμανουήλ: Συνέργεια 8,5 χρόνια
ΦΩΚΑΣ Χρήστος: λιμενεργάτης Τραυματισμό του Γ. Τσαρουχά 15 μήνες
Στους ΣΠΥΡΟ ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗ και ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ
αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά:

1) Του «προτέρου εντίμου βίου»,

2) Ό,τι «δεν διέπραξαν τα αδικήματα κινούμενοι από ταπεινά ελατήρια». Το τρίκυκλο επιστράφηκε στον Γκοτζαμάνη.


ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ για την «αντισυγκέντρωση» (διατάραξη κοινής ειρήνης) 10 ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ (σε ποινές 3 έως 12 μηνών) και 14 ΑΘΩΩΘΗΚΑΝΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ:

 

ΓΙΟΣΜΑΣ Ξενοφών Δοσίλογος 12 μήνες
ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ Σπυρίδων Μεταφορέας
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ Εμμανουήλ

ΚΟΥΤΟΥΛΕΑΣ Παναγιώτης Χωροφυλ. συντ. 3 μήνες

ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ Γεώργιος Ιδ. υπάλληλος 10 μήνες

ΝΤΟΓΚΑΣ Ι. Εργολάβος 10 μήνες

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος Ταγματάρχης εα 3 μήνες

ΠΑΡΑΠΑΡΑΣ Κων/νος Λιμενεργάτης 6 μήνες

ΦΩΚΑΣ Χρήστος Μικροπωλητής
   
 

ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ:

ΓΑΛΑΝΗΣ Βασίλειος Λιμενεργάτης

ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ Ιωάννης Αρτεργάτης

ΖΛΑΤΑΝΟΣ Σωκράτης Ιδ. υπάλληλος

ΚΑΣΕΛΑΣ Βασίλειος Φοιτητής ιατρικής

ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ Παύλος Χωροφύλακας

ΚΥΝΗΓΟΣ Ελευθέριος Λιμενεργάτης

ΜΑΔΕΜΛΗΣ Αθανάσιος Χωροφύλακας

ΜΑΚΡΙΔΗΣ Χρήστος Εμπορος

ΜΑΝΤΖΙΟΣ Κων/νος Χωροφύλακας

ΠΑΡΑΠΑΡΑΣ Νικόλαος Ιδ. υπάλληλος

ΤΖΙΤΖΟΓΛΟΥ Ιωάννης Κρεοπώλης

ΤΟΥΛΗΣ Ανδρέας

ΤΟΥΛΗΣ Ιωάννης Αγγειοπλάστης


Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα